Kako izaći na kraj sa svojeglavim djetetom?

Sigurno ste do sada već više puta čuli da su tvrdoglava i samovoljna, odnosno svojeglava djeca zapravo ona inteligentnija djeca. Imati takvo dijete nije loše, jer podsvjesno znate da će bolje proći u životu zbog toga što će se znati izboriti za sebe. Ali kako si olakšati život na putu kroz odrastanje takvog djeteta? Ovi će vam savjeti zasigurno biti od pomoći.

 Dajte im pravo izbora

Ako imate svojeglavo dijete znate da riječi „Moraš to učiniti…“ mogu dovesti do faze ljutnje koja će potrajati ostatak dana. Svojeglava djeca ne vole naredbe, ali isto tako se istovremeno ne boje izraziti svoje osjećaje. Da bi se takvo dijete osjećalo više uključeno u donošenje odluka, dajte mu dvije opcije koje može birati. Npr. ako želite da pospremi neke igračke, možete reći, “Vrijeme je da pospremiš. Želiš li započeti pospremanje u dnevnoj ili početi u svojoj sobi?”. To će djetetu omogućiti da se osjeća kao da kontrolira situacijom, a s krajnjim rezultatom koji vi želite.

 

Slijedite raspored

Konzistentnost je ključna kada je riječ o odnosu sa svojevoljnom djecom. Zato je toliko važno slijediti raspored. Postavite dnevnu rutinu koja uključuje vrijeme obroka, spavanja, igre, pa čak i vrijeme pospremanja. Držite se ove rutine svaki dan, dajući djetetu do znanja kada se nešto u rasporedu promijeni. Također biste trebali imati i napomenu djetetu kada je vrijeme da se prebacite na sljedeću stvar, npr. “Imaš još 5 minuta za igranje, a zatim ćemo počistiti”. Na taj način vaše dijete nije iznenađeno kada je vrijeme za nove radnje u rasporedu.

 

Postavite granice

Ako vaše svojeglavo dijete odbije nešto učiniti, važno je imati postavljene granice. Neka vaše dijete zna da, ako ne posluša, imat će 5 minuta vremena ili će izgubiti igračku na jedan dan. Imajući već postavljene granice, vaše dijete će znati što očekivati ​​ako ne posluša ili ne slijeie upute. Moglo bi i dalje odlučiti da ne slijedi upute, ali neće biti iznenađeno posljedicom, pogotovo ako svaki put upotrijebite iste granice. Na kraju, vaše dijete će češće slijediti vaše upute kako bi izbjeglo posljedice.

 

Neka se izražavaju

Često će svojeglavo dijete početi plakati ako se osjeća kao da ga se ne čuje ili ne razumije. Ako vidite da će vaše dijete uskoro početi plakati, sjednite s njim i dajte mu priliku izraziti se kako se osjeća i što misli. To može pomoći u otklanjanju njegove frustracije.

Možda vam se svidi i ovo...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *