Kako se boriti s malim slatkim izbirljivcima?

Svaki se roditelj barem jednom u fazi rasta svog djeteta susreo kada ono ne želi ništa jesti. Mali izbirljivci uporno odbijaju jesti bez obzira koliko se trudili napraviti ukusan obrok. Da li je problem u vama ili u djetetu vjerojatno su pitanja koja si roditelj postavlja u takvim prilikama, zato donosimo nekoliko pitanja sa odgovorima koja će vam pomoći da riješite ovaj problem:

 

Zašto moje dijete ne jede?

Prije nego što možemo govoriti o tome zašto je dijete izbirljivo, važno je sagledati zašto dijete zaista ne jede. Krenimo redom

Da li je to normalna faza?

Sva mala djeca prolaze kroz izbirljivost oko jela. To je normalna faza koju većina djece ima. Također treba uzeti u obzir da, točno oko dvije godine, djeca počinju jesti znatno manje nego što su jeli do sada. Rast djeteta se usporava u odnosu na prijašnje vrijeme, pa i ne zahtijevaju onoliko kalorija koliko prije.

Da li je to pitanje gladi?

Koliko je dugo prošlo od zadnjeg obroka vašeg djeteta? Ako je dijete imalo neki oblik užine ili grickalice samo sat vremena prije večere, možda neće biti dovoljno gladno da jede. Rješenje je planirati užinu ili grickalice tako da su u dijelovima dana kada neće ometati glavne obroke.

Da li je to stvar ukusa?

Ponekad određene teksture hrane otežavaju djeci apetit. Npr. neka djeca odbijaju pire krumpir, ali vole onaj narezani ili prženi. Zato prakticirajte s različitim oblicima i načinima pripreme hrane kako biste vidjeli što dijete voli i što mu se ne sviđa.

Što mogu učiniti da moje dijete počne jesti?

Dajte djetetu izbor. Prije pripreme obroka dajte djetetu mogućnost odabira između dvije glavne namirnice. Neka samo odabere ono što želi jesti. Tada postoji veća vjerojatnost da će pojesti nešto što je samo odabralo. To mu daje osjećaj kontrole nad onim što jede.

Uključite dijete u pripremu obroka. Ono će se osjećati ponosno što je sudjelovalo u pripremi hrane za svoju obitelj. Tako će imati više želje probati hranu koju je samo pripremilo.

Pripremite samo jednu vrstu obroka. Napravite isti obrok za cijelu obitelj, jer ako neprekidno zasebno pripremate jelo za dijete, ono će naučiti da dobiva hranu koju želi i odbijat će jela koja nije samo odabralo. Da biste tu fazu lakše prebrodili u zajedničke obroke uvrstite jednu ili dvije vrste namirnica koje dijete voli. Tako će u obroku biti nešto što može jesti iako mu se ne sviđa ostatak obroka.

Nemojte siliti dijete da jede. Koliko god željeli kontrolirati ovu fazu, na žalost to nije uvijek sasvim moguće. Što više silimo dijete da jede, ono će sve više odbijati hranu. Dajte djetetu mogućnost da samo odluči hoće li jesti ili ne, razgovarajte s njim na način: „U redu je ako ne želiš jesti, složit ćemo sutra doručak zajedno, nešto što voliš jesti…“.

Dajte im da probaju nove okuse. Samo jedan mali griz bit će dovoljan da shvate da li im se nešto sviđa ili ne. Ukoliko na prvu njihova reakcija nije pozitivna, nemojte im neko vrijeme pripremati takav obrok.

Jedna od najvećih zamki za roditelje je kada djeci, koja odbijaju jesti glavne obroke, daju jesti prije spavanja u kasnim noćnim satima. U malim glavicama se vrti „zašto da jedem večeru kada kasnije mogu dobiti ono što želim?“. Iako roditelji to rade jer ne žele slati gladnu djecu u krevet, takav način hranjenja treba izbjegavati, jer će djeca brzo naučiti da ukoliko pojedu svoju večeru nemaju više osjećaj gladi prije spavanja.

mama Online Shop 

Možda vam se svidi i ovo...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *