Koji su sastojci u kozmetičkim proizvodima uistinu štetni?

Predivan miris, svilenkasta tekstura i osjećaj zdravlja na koži samo su neki od uvjeta koje tražimo kod odabira kozmetičkih proizvoda. Zaslijepljeni reklamama i zavarani lažnim ili trenutnim osjećajem zdravlja na koži nismo svjesni kakve uistinu posljedice ostavljaju pojedini proizvodi na našem tijelu.

Kozmetička industrija, zbog sve veće konkurentnosti, u novije vrijeme koristi sve manje zdravih sastojaka, mijenjajući ih jeftinijima i po naše zdravlje štetnijima. Upravo te sastojke prekrivaju bombardiranjem reklamama s novim, po njima, poboljšanim proizvodima.

Koji ćemo proizvod za njegu koristiti odabir je pojedinca, ali savjet stručnjaka je prije kupovine pročitati sastav proizvoda. Običnom čovjeku sastav proizvoda u većini slučajeva je poprilično nerazuman, zato donosimo pregled najčešćih štetnih sastojaka koji se nalaze u većini kozmetičkih proizvoda:

  1. Parabeni

Parabeni se u kozmetičkim proizvodima koriste kao konzervansi koji sprječavaju nastanak bakterija i gljivica. Najčešće se nalaze u dezodoransima, kremama i šminki i to pod nazivom metil paraben, etil paraben i izobutil paraben. Ulazi direktno u krvotok gdje pospješuje rast tumornih stanica.

  1. Formaldehid

Formaldehid ima ulogu antiseptika u kremama, šamponima i mlijeku za tijelo. Može se u sastavu pojaviti i pod imenom imidazolidinil urea, formalin i formalit. Iritira dišne puteve i oči, te izaziva alergijske reakcije na koži.

  1. Sulfati

Sulfati su sastavni dio šampona, sapuna i gelova za tuširanje. U sastavu proizvoda navedeni su kao natrijev lauril-sulfat (Sodium lauryl sulfate – SLS) i natrijev lauril-sulfat (Sodium laureth sulfate – SLES). Najčešće uklanjaju prirodna ulja s kože zbog čega ona nakon pranja djeluje isušeno i zateže.

  1. Mineralna ulja

Mineralna ulja naftni su derivat koja se koriste u hidratantnim kremama, regeneratorima, parfemima, balzamima za usne i sjenilima. Odlično zadržavaju vlagu i mogu previše navlažiti kožu zbog čega se lice brzo isušuje ako se ne namaže kremom. Tim se stvara svojevrsna ovisnost o kremi.

mama Online Shop

Možda vam se svidi i ovo...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *