Putovanje u središte zemlje

Prolazeći Likom ovog ljeta mještani Perušića upoznali su nas s fenomenom na lokalitutu Grabovača. Pećinski park  omogučava povratak u prošlost, tisućama godina unatrag.
Pećinski park Grabovača nalazi se u Ličko-senjskoj županiji u Općini Perušić. Od mjesta Perušića udaljen je 2,5 km.
Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode Pećinski park Grabovača osnovanaje 2006. godine te upravlja s područjem površine 595,5ha.

Hodajući po parku otkrivamo gotovo na svakom koraku pokoji veći ili manji zapis iz prošlosti Like. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranoga čovjekova života od prapovijesti do danas. Prirodne pogodnosti ovoga kraja – pitka voda, vegetacijski pokrov, klimatološke i geomorfološke karakteristike, brojne špilje, bogati i raznovrsni pašnjaci i šume – omogućile su čovjeku nastanjivanje ovaj kraj od najstarijih vremena, a svemu tome svjedoče i brojni pronađeni ostatci (građevine, posuđe…). Stari grad Perušić se pod nazivom Vrhovina u Buškoj župi spominje davne 1071. godine. U gradu Vrhovina svoju utvrdu izgradili su Frankopani, a 1487. godine Anž Frankopan poklonio je utvrdu braći Perušić po kojima je Vrhovina dobila novo ime, koje se održalo da danas. Samo 50-ak m sjeverozapadno od Staroga grada nalazi se i srednjovjekovna gotička crkva Uzvišenja Sv. Križa

Špilja Samograd jedina je turistička špilja na području parka te je ulaz u nju dopušten samo u pratnji vodiča parka. Nalazi se na brdu Grabovača, 800m udaljen umjereno teškom uzbrdicom, dijelom olakšanom drveno-kamenim stepenicama, od suvenirnice/info pulta parka.

Špilja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi putem betonskih stepenica s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalazekamene ručno isklesane stepenicestare više od 100 godina i drveni rukohvati.

Temperatura špilje je u prosjeku 8°C te se preporuča odjeća dugih rukava i čvrsta obuća. Posjet špilji nije moguć u neprikladnoj obući zbog podloge kojom se kreće (šljunak, zemlja, kamen).

Svoju ulaznicu možete kupiti u suvenirnici/info pultu na ulasku u Pećinski park. Pojedinačne cijene su 50kn po osobi za odrasle35 kn po osobi za djecu te besplatno za djecu do 5 godina. U cijenu ulaznice uključena je i pratnja vodiča koji će vas odvesti do špilje Samograd, pričati vam o njenom nastanku i povijesti, povijesti mjesta Perušić i Javne ustanove te odgovarati na pitanja koja vas zanimaju. Obilazak špilje traje okvirno sat vremena .

Izvor: Let’s go!-Izdanje jesen 2017

Možda vam se svidi i ovo...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *