Različiti tipovi mama oko nas !?

Biti mama zabavno je iskustvo. Ponekad ćete se susresti sa mamom koja okreće očima, onom koja ne prestaje pričati ili onom koja je savršena u svemu. Takve mame možemo svrstati u nekoliko kategorija, zato u nastavku pročitajte kako se nositi s njima.

Mama koja sve zna

Za ovu mamu ne treba uvod. Ona sve zna. U početku se može činiti poput sjajnog odnosa. Postavljaš pitanje i ona ima odgovor. Vjerojatno ste čak i povjerovali u njezino znanje. Ali na kraju shvaćate da su njezini odgovori po njenom ili nikako. Ako ne slijedite njezine savjete, vjerojatno će tražiti od vas da joj obrazložite zašto. Ne ostavlja vam opciju da imate svoje mišljenje ili stav. Mama koja sve zna ima odgovor za sve. Citira iz pedijatrijskih priručnika o tome što učiniti i kada. Problem je u tome što nema mjesta za fleksibilnost. Bebe upravo trebaju tu fleksibilnost.

U krugu ovakvih mama vjerujte svom instinktu. Budite svoja i učinite ono što je ispravno za vašu bebu, čak i ako je to suprotno od savjeta „Mame koja sve zna“. Takve mame ne možete u potpunosti zanemariti, jednostavno su dio društva, zato se u njihovoj blizini samo nasmiješite, potvrdno klimajte glavom, ali ostanite jaki u svojim uvjerenjima. Iskoristite one savjete koje smatrate da vam odgovaraju, a ostale jednostavno ignorirajte.

Super mama

Super mame je teško slijediti. One rade, imaju besprijekornu kuću, automobil i istovremeno se brinu za besprijekorno savršenu djecu. Ovakve mame uvijek odskaču od drugih, ne trebate je tražiti, osjetit ćete je u blizini. Ona neće govoriti o tome kako je kod nje sve savršeno, ali ćete se vi osjećati nelagodno u njenoj blizini. Ne pozivate je k sebi na kavu jer nemate svježe usisan tepih, oprano i izglačano rublje, a niti se ne družite s njom previše jer znate da će primijetiti mikroskopsku mrlju na bebinoj odjeći koju jednostavno niste uspjeli oprati.

Međutim, stvarnost je drugačija. Super mama zapravo ne primjećuje. Previše je opsjednuta sa stvaranjem svog života kako bi zamijetila bilo koga drugoga. Kada ste sljedeći put u blizini „Super mame“ imajte na umu da je ona samo perfekcionist i apsolutno bezopasna za vas.

 

Mama savršenog djeteta

Mama savršenog djeteta vjerojatno je najnapornija osoba s kojom se možete susresti. Bez obzira na to što dijete radi ili ne, to jednostavno ne odgovara njezinim okvirima savršenstva. Njezina beba je veća, pametnija, brža i može govoriti šest jezika prije nego što je navršila tri mjeseca. Možete primijetiti da ovakve mame vrebaju gotovo posvuda. U razgovoru će sitnim komplimentom pohvaliti vaše dijete, a zatim vas nesvjesno natjerati da nedužno vraćate komplimente za njezino. Takve je mame teško ignorirati. One traže, čak i zahtijevaju pozornost.

Ponekad je najbolja metoda za njihovo rješavanje – izravna metoda. Jednostavno im recite da se vi i vaše dijete idete igrati drugdje, s normalnijom djecom. Nemojte trošiti vrijeme na njeno hvalisanje, radije ga kvalitetno provedite s vlastitim djetetom.

Možda vam se svidi i ovo...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *