Zašto je tako teško biti zaposlena mama?

Vratiti se na posao nakon rodiljnog ili ostati kod kuće pitanja su koja si postavlja svaka žena? Za neke od njih odluka je laka, za neke je ostanak kod kuće jedino rješenja, a za neke je velika dilema. Povratak na radno mjesto nakon više od godinu dana bit će lakši nakon ovih 5 savjeta:

  1. Razgovor s odraslim osobama

Prisjetite li se razgovora u posljednjih nekoliko mjeseci, oni se većinom svode na brigu oko djeteta, neispavanost i kućanske poslove. Nakon nekog vremena, žudite za „odraslim“ razgovorima kao što su najnoviji uredski tračevi, najkontroverznije vijesti i političke priče, ali i važni događaji u životima prijatelja. Povratak na posao upravo to omogućuje – povratak u svijet odraslih.

  1. Biti ono što je bilo prije majčinstva

Puno radno vrijeme, ljubav prema poslu, prekovremeni, rad kod kuće i vikendom, ponos na svoj rad, bila je to svakodnevica prije djeteta. Nakon poroda svaka mama taj elan izgubi i usmjeri ga prema novorođenčetu. Nakon rodiljnog dopusta, povratak na posao je dosta zbunjujuć, jer svaka mama želi uspješno manevrirati i jednim i drugim poglavljem u životu. Kada je mama sretna sretno je i dijete, što bi značilo vratite li se sretni i puni elana na posao i vaše će dijete to osjećati i biti sretno i zadovoljno.

  1. Još jedan izvor financija

U današnje vrijeme rijetko si koja obitelj može priuštiti život samo s jednim izvorom financija. Povratak na posao nakon rodiljnog osigurat će još jedan izvor koji će omogućiti smireniji, lagodniji život. Režije će se moći plaćati, kupovina dječjih stvari prestat će biti teret, a naći će se i dio novaca za romantičan izlazak sa suprugom, što je nakon dolaska djeteta čak i neophodno.

  1. Kvalitetnije vrijeme provedeno s djetetom

Kada je mama na rodiljnom dopustu, većinu dana provodi upravo s djetetom. Tada nije niti svjesna svih onih sitnica koje se događaju oko nje, pa se često događa da automatizmom odrađuje sve oko sebe. Nakon završetka radnog vremena, kada dođete po dijete u vrtić, shvatite da ga niste vidjeli gotovo pola dana, pa želja da doznate kako je proveo ili provela dan, te želja da se kvalitetno posvetite djetetu postaje sve veća.

  1. Ne odustajte od životnih ciljeva

Kod povratka na posao uvijek postoji podsvjesna panika kako uskladiti sve obaveze i biti dobar u njima. Svi mi imamo neke životne ciljeve. Tu se ne smatra životni cilj odgoj djeteta, jer ono će odrasti i uskoro otići od kuće. Tu se smatra cilj koji želite učiniti u svom životu mimo djeteta. Kontrola nad vlastitim životom daje osjećaj da se može postići sve što se želi. Zato, planirajte, radite na cilju, jer mame što god rade, uvijek rade najbolje.

Možda vam se svidi i ovo...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *