Znate li što uistinu znače dječji crteži?

U životu svakog djeteta postoje razdoblja kada ono što osjeća ne želi ili ne može izraziti osjećajima. Iako je to razumljivo, za roditelje je ta faza najčešće frustrirajuća jer smatraju da bez obzira što rade sve kako bi razumjeli emocionalno stanje svog mališana, nailaze na zid. Ali ako vaše dijete voli crtati, postoji način da pronađete način kako da dođete do njegovih emocija.

Istraživanja su pokazala da djeca u svojim crtežima oblicima i bojama izražavaju određene emocije. Isto tako stručnjaci napominju da ne treba analizirati svaku liniju koju djeca ostave na papiru. Treba pustiti dijete da se izražava kako želi, bez obzira radi li ono umjetničko djelo ili samo izražava svoje emocije, te istovremeno uzeti u obzir okolnosti u kojima se ono nalazi. Naime, nije isto ako dijete samostalno crta čudovišta i onda kada je nedavno gledalo crtani film o njima.

Ako pokušavate shvatiti što se mota po glavici vaših mališana, ovih pet najčešćih crteža može mnogo toga objasniti:

 

  1. Čudovišta

Općenito govoreći, vampiri i čudovišta predstavljaju moćna bića. Ako je lik središte crteža, to bi moglo značiti da se dijete želi osjećati moćno, odnosno da dijete ima želju biti moćnije ili zastrašujuće.

  1. Kuća

Mnogo je teorija o tome što djeca žele izraziti kada nacrtaju kuću ili druge nežive stvari poput kišobrana i sunca. Međutim, obllik kuće je jedan od prvih crteža koje djeca crtaju. Crtajući kućudjeca najčešće izražavaju kako vide svoj život u kući. Kuće mogu biti izraz sigurnosti, ali i suprotno kod djece koja dolaze s lošim obiteljskim iskustvom gdje kuća može predstavljati zatvor. Kako djeca odrastaju razvijaju, dodavat će sve više detalja u i oko kuće.

Ako pažljivo gledate na ilustraciju vašeg djeteta, broj (ili odsutnost) prozora mogao bi govoriti nešto više. Velika količina prozora može predstavljati otvorenost za komunikaciju s ljudima, ali može biti i znak da dijete želi dopustiti drugima da vide što se događa u kući. Djeca koja su otvorena prema drugima i imaju zdravu društvenu interakciju vjerojatno će nacrtati tipičnu šetnicu do ulaznih vrata, dok djeca koja su zatvorena vjerojatno niti neće nacrtati takav put. Što više nacrtanih normalniijih detalja u ili oko kuće znači pozitivan pogled na djetetovu obitelj.

  1. Sunce

Crtanje sunca s osmjehom znači sretno, zadovoljno dijete. Slika punog sunca znak je da je dijete sretno i ima pozitivan pogled na svijet. Djelomično sunce, nacrtano u gornjem uglu crteža, moglo bi ukazivati ​​na znakove tjeskobe u vezi s autoritetima. Sunce koje se jedva vidi kroz oblačno nebo moglo bi ukazivati ​​na znakove depresije.

  1. Duga

Crtanje šarene duge šalje općenito pozitivne poruke djece s pozitivnim stajalištima.

 

  1. Uznemirujuće slike članova obitelji

Većina dječjih crteža obitelji izgleda da su članovi nasmijani i drže se za ruke. Ali kad je slika oca ili majke koja je u plamenu, može biti vrlo uznemirujuća. Crteži koji prikazuju određenu scenu s članovima obitelji (kao što je utapanje) mogu biti vrlo uznemirujući i trebaju se preispitati. Ukoliko je dijete nedavno na TV vidjelo emisiju ili film koji tako što prikazuje, moglo bi ukazivati ​​na to da je dijete tjeskobno u svezi gubitka člana obitelji. Međutim, postoje slučajevi u kojima dijete ima negativne osjećaje prema članu obitelji i crteži tragičnog događaja simboli su ispunjenja želja u ime djeteta.

 

Prekomjerna upotreba jedne boje

Prekomjerna upotreba jedne specifične boje može nam mnogo reći o raspoloženju djeteta. Najčešće plava ounačava depresiju, a crvena ljutnju, međutim djeca također imaju sklonost određenoj boji i mogu ih koristiti za zamjenu ostalih prirodnih boja.

mama Online Shop

Možda vam se svidi i ovo...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *